Kontakt na : www.maturskiradovi.net i na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Kontakt na : www.maturskiradovi.net i na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com

maturski rad, maturski radovi, seminarski rad, seminarski radovi, diplomski rad, diplomski
 
HomeHome  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  ПриступиПриступи  

 

 Staranje o zaštiti zdravlja

Go down 
АуторПорука
dalibor
Admin


Број порука : 88
Registration date : 21.03.2008

Staranje o zaštiti zdravlja Empty
ПорукаНаслов: Staranje o zaštiti zdravlja   Staranje o zaštiti zdravlja Icon_minitimeFri Sep 16, 2011 11:48 am

Staranje o zaštiti zdravlja

Staranje o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu zaposlenih smatra se značajnim segmentom savremenih procesa poslovanja. Organizaciji su potrebni zdravi radnici i radnici koji su zadovoljni načinom ostvarivanja i merama zaštite svojih legitimnih prava i interesa iz radnog odnosa. Samo takvi radnici mogu biti zadovoljni svojim položajem u organizaciji i biti uspešni u svom poslu. Menadžment organizacije treba da ulaže maksimalne napore za očuvanje i zaštitu njihovog zdravlja i njihove bezbednosti na poslu. U teoriji i praksi upravljanja ljudskim resursima i drugih naučnih disciplina pravi se razlika između opšte zaštite zaposlenih, koja se odnosi na sve zaposlene i posebne zaštite zaposlenih, koja se odnosi na pojedine kategorije zaposlenih.
U svetu godišnje nastane preko dvesta miliona povreda na radu, od toga je hiljadu smrtnih povreda dnevno, a procenjuje se da više od milion ipo ljudi umire godišnje od profesionalnih bolesti. Kada se na ovaj broj doda broj smrtnih povreda na radu, proizilazi da svake godine usled obavljanja odredjene delatnosti umire oko dva miliona ljudi.
Briga o zdravlju i bezbednosti zaposlenih jedna je od značajnijih aktivnosti kompanije. Reč je o funkciji koja se neposredno odražava na individualnu i organizacionu uspešnost, troškove poslovanja i očuvanje ljudskih potencijala u organizaciji. Staranje o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja zaposlenih doprinosi većem zadovoljstvu zaposlenih, većoj produktivnosti i većoj zainteresovanosti za ostvarivanje organizacionih ciljeva i interesa.
Zaposleni se može obratiti inspekciji u svakom slučaju kad smatra da nisu primenjene propisane mere ni posle upozorenja upućenog poslodavcu.
Pravo da odbije da radi Pravo da odbije da radi zaposleni može da koristi u slučajevima kada na radnom mestu i u radnom okruženju postoje opasnosti, odnosno rizici koji neposredno ugrožavaju njegovu bezbednost i zdravlje jer u svakom momentu mogu izazvati štetne posledice, povredu na radu ili narušavanje odnosno pogoršanje zdravlja. Praktično to su situacije kada je prekid rada, a time i izlaganja riziku, jedina mogućnost da se obezbedi zaštita zaposlenog dok se ne sprovedu mere kojima se rizik može smanjiti ili eliminisati. Mogućnost da odbije da radi zaposleni ima samo u slučajevima utvrđenim Zakonom:

Bezbednost i zdravlje na radu, Sindikalni priručnik, Beograd, 2009.

Назад на врх Go down
https://maturski.forumsc.net
 
Staranje o zaštiti zdravlja
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Kontakt na : www.maturskiradovi.net i na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com :: Kontakt na : maturskiradovi.net@gmail.com Maturski , seminarski , diplomski-
Скочи на: